این نوشتار در ادامه نوشتارهای قبلی، با نگاهی جامع به شاخصهای زیستپذیری در شهر تهران در سطح محلات میپردازد. بر اساس شاخصهای معرفی شده در دو نوشتار قبلی هر کدام از محلات تهران نمرهدهی شدهاند و به این ترتیب مطلوبترین و نامطلوبترین محلات تهران از نظر زیستپذیری و کیفیت زندگی از منظر شهروندان را معرفی میکنیم و در ادامه به همبستگی بین مطلوبیت محله در هر یک از شاخصها و قیمت ملک در آن محله و همینطور رشد آن میپردازیم.
ادامه مطلب “زیستپذیری شهر تهران (بخش سوم)”زیست پذیری شهر تهران (بخش دوم)
در این نوشتار در ادامه نوشتار قبلی به زیستپذیری شهر تهران میپردازیم و سایر شاخصهای زیستپذیری از جمله ترافیک شهری، حمل و نقل، امنیت و اعتماد عمومی بین شهروندان را بررسی میکنیم. این بررسیها بر اساس دادههای پیمایش رصد کیفیت زندگی در شهر تهران است که توسط شهرداری تهران در سال ۱۳۹۴ انجام شده است. این پیمایش در ۳۳۴ محله تهران انجام شده است و از شرکت کنندگان سؤالات مختلفی در مورد کیفیت فضای سبز، امکانات تفریحی، حمل نقل شهری، وضیعت تمیزی معابر و ترافیک شهری، احساس امنیت، میزان اعتماد عمومی بین افراد در سطح محله و … پرسیده شده است.
در این نوشتار به چهار معیار زیر از زیستپذیری شهری میپردازیم:
- احساس امنیت
- اعتماد عمومی
- ترافیک شهری
- حمل و نقل
زیست پذیری شهر تهران (بخش اول)
امروزه اکثر جمعیت جهان در شهرها ساکن هستند. شهرها محل اصلی کسب و کار و زندگی افراد شده است به گونهای که بیش از ۵۰ درصد جمعیت جهان در شهرها زندگی میکنند. تمرکز جمعیت زیادی از افراد در منطقهای محدود، مشکلات و چالشهای متعددی در زندگی روزمره ایجاد کرده است. چالشهایی از قبیل تهیه مسکن مناسب از نظر قیمت و کیفیت، دسترسی برابر به مراکز تفریحی رفاهی، امکانات آموزشی و مراقبتهای بهداشتی درمانی مسائلی هستند که در ارتقا و بهبود شرایط زندگی و دستیابی به زندگی مطلوب و رضایتبخش نقش حیاتی دارند. زیستپذیری شهری مفهومی است که برای پاسخ به این نیاز در بستر سیاستگذاری و برنامهریزی شهری شکل گرفته است. تاکنون تعریفهای مختلفی از زیستپذیری شهری ارایه شده است. به طور کلی میتوان گفت زیستپذیری شهری مجموعه الزاماتی است که باعث رفاه اجتماعی و سلامت مردم در زندگی شهری میشود. شاخصهای زیستپذیری شهر شامل مجموعه ویژگیهایی میشود که محیط شهر را به مکانی جذاب برای زندگی تبدیل میکند. این ویژگیها به طور عمده به دو دسته تقسیم میشوند:
- ویژگیهای عینی و مادی
مانند دسترسی به زیر ساختهای شهری، حمل و نقل، مسکن مناسب، امنیت، امکانات بهداشتی و تفریحی، فضای عمومی و فرصتهای اقتصادی - ویژگیهای ذهنی روانی
مانند هویت محلی، سرمایه اجتماعی، اعتماد عمومی، همبستگی و همدلی بین شهروندان، حس تعلق به مکان و …
وضعیت بازار کشوری معاملات مسکن
در این نوشتار به وضعیت قیمت متر مربع واحد مسکونی و رشد سالانه آن در استانهای مختلف کشور میاندازیم.
بنابر دادههای منتشر شده از سوی سامانه اطلاعات املاک ایران (سابا)، به طور کلی میانگین قیمت متر مربع واحد مسکونی در کشور در سال ۹۸ نسبت به شش ماهه دوم سال ۹۷ رشدی ۲۶.۶ درصدی داشته است. این در حالی است که تعداد معاملات انجام شده در کل کشور در اردیبهشت ماه سال ۹۸ نسبت به دوره مشابه سال قبل ۲۳.۵ درصد کاهش یافته است. به این معناست که علیرغم افزایش قیمت، بازار معاملات در کشور دچار رکود است.
ادامه مطلب “وضعیت بازار کشوری معاملات مسکن”اهمیت غرب تهران برای سرمایهگذاری در بازار مسکن
اگرچه اخبار بازار مسکن در ماههای اخیر بیشتر تحت تاثیر قیمتهای نجومی در برخی آگهیهای منتشر شدۀ عمدتاً واقع در شمال شهر تهران بوده، به نظر میرسد مهمترین فرصتهای سرمایه گذاری در بازار مسکن با در نظر گرفتن هر دو عامل نقد شوندگی و رشد قیمت در غرب تهران محقق خواهد شد.
ادامه مطلب “اهمیت غرب تهران برای سرمایهگذاری در بازار مسکن”سهم اجاره ماهیانه و رهن در معاملات مسکن تهران (قسمت دوم)
این نوشتار در ادامه نوشتار سهم اجاره ماهیانه و رهن در معاملات مسکن تهران (قسمت اول) به بررسی سهم اجاره ماهیانه و رهن از اجاره کل ملک مسکونی میپردازد.
به طور کلی چقدر از اجارهبهای کل یک خانه مسکونی به صورت ماهیانه و چقدر از آن به صورت رهن پرداخت میشود؟ آیا نسبت اجاره ماهیانه که به طور مستمر هر ماه پرداخت میشود به اجارهبهای کل، در سالهای اخیر تغییراتی داشته است؟ این نسبت در مناطق مختلف تهران چگونه است؟ آیا همبستگیای یبن اجاره ماهیانه و اجاره کل وجود دارد؟ در این نوشتار سعی داریم به این سوالات پاسخ دهیم.
ادامه مطلب “سهم اجاره ماهیانه و رهن در معاملات مسکن تهران (قسمت دوم)”سهم اجاره ماهیانه و رهن در معاملات مسکن تهران (قسمت اول)
معاملات اجاره مسکن در شهر تهران از نظر نسبت اجاره و رهن به قیمت کل (مجموع اجاره و رهن) چگونه اند؟ آیا الگوی خاصی در این زمینه وجود دارد؟ سهم اجاره ماهیانه و رهن در مناطق مختلف تهران چگونه است و در سالهای اخیر چه تغییراتی داشته است؟
در این مقاله و مقاله بعدی (سهم اجاره ماهیانه و رهن در معاملات مسکن تهران قسمت دوم) به این موضوع میپردازیم و با استفاده از دادههای منتشر شده از سوی سامانه اطلاعات املاک ایران (سابا)، شرایط بازار اجاره مسکن را از نظر نسبت اجارهبها و میزان رهن به قیمت کل اجاره در طول سالهای اخیر بررسی میکنیم.
گرایش به خرید خانههای کوچکتر در دورههای افزایش قیمت
آیا معاملات خرید مسکن با مساحتهای مختلف در طول زمان از الگوی خاصی پیروی میکنند؟
بررسی دادههای منتشر شده از سوی سامانه اطلاعات املاک ایران (سابا) در مورد معاملات خرید و فروش مسکن در شهر تهران نشان میدهد حجم معاملات انجام شده بر اساس متراژ واحد مسکونی در دورههای زمانی مختلف از الگوی خاصی پیروی میکند. این الگو با سطح قیمتها و نوسانات قیمت مسکن مرتبط است.
ادامه مطلب “گرایش به خرید خانههای کوچکتر در دورههای افزایش قیمت”چگونه تحولات آینده بازار مسکن را با استفاده از نسبت اجاره به خرید پیشبینی کنیم؟
یکی از الگوهای تکرارشونده در بازارِ مسکن در تهران نوسانِ کمابیش منظم نسبت اجاره به خرید در یک دامنۀ معین است. بررسی اطلاعات مرکز آمار در مورد قیمت فصلی اجاره و خرید مسکن در تهران نشان میدهد این نسبت کموبیش بین ۰٫۰۰۳۶ و ۰٫۰۰۵۶ تغییر میکند و دست کم در ۱۵ سال اخیر از این دو مقدار تجاوز نکرده است[۱].
ادامه مطلب “چگونه تحولات آینده بازار مسکن را با استفاده از نسبت اجاره به خرید پیشبینی کنیم؟”